I had the radio on, I was driving
I felt so good, like anything was possible
I hit cruise control and rubbed my eyes
There’s something good waiting down this road
I’m picking up whatever’s mine.


/Tom Petty (Running down a dream)

Jag förundras varje gång jag reser här hur olikt detta land är. Inte bara naturen som skiljer sig åt, utan även något mer, något som är svårare att sätta fingret på: mentalitet, livsstil… När man susar fram på vägarna, gör en road trip har man gott om tid att tänka. Samtidigt som man matas med nya, spännande intryck och upplevelser.

Jag vill lära mig mer om detta land, försöka förstå mer och för varje resa jag gör här så känner jag att jag lär mig lite mer, förstår lite mer. Samtidigt som jag blir mer medveten om hur oerhört komplext, enormt och olika det här landet är beroende på var man befinner sig. Inte bättre eller sämre, det är bara olika och annorlunda. Beroende på vad man själv värdesätter, känner, tycker och har med sig för erfarenheter i bagaget så finns det säkert bättre och sämre förutsättningar var just jag (eller just du) kan trivas som bäst här. Det finns något för alla, det är då säkert. Amerika är ett mycket vackert och intressant land.

The Wild, Wild West

Vi bilade från Phoenix ner till riktigt södra Arizona och de gamla klassiska västernstäderna Tombstone och Bisbee. M som kan sin västernhistoria hade full koll på vad t.ex. slaget vid Corral var för något…vilket jag inte hade. Innan resan plöjde vi igenom en del västernfilmer, för att gå inspiration och komma i rätt stämning 🙂

Tombstone visade sig vara en positiv överraskning, inte bara för M utan även för mig. Vi hade medvetet valt att förlägga resan så den skulle inträffa under den årliga vilda västern festivalen Helldorado Days i Tombstone. Jackpot, visade det sig. Även i oktober var det runt 25-30 grader, lagom skönt och behagligt för att orka gå runt och ta del av denna gamla stad.

Tombstone. Det riktiga Wild Wild West. Även kallad ”The Town Too Tough To Die” (stan som är för tuff att dö). På 1800-talet hade stan sin blomstringsperiod, här utvanns olika metaller (silver och koppar), det var fullt med salooner och bordeller och pistoldueller var vanliga. Idag är förstås allt det vilda borta, men just denna helg var allt återskapat och det kändes som att göra ett nedslag och åka tidsmaskin tillbaka till 1800-talet. Stan var under två dagar förvandlad till den gamla västern, alla invånare gick tidsenligt klädda, på grusgatorna i stan spatserade häst och vagn. Pistoldueller utbröt på gatorn, föreställande episoder från förr.

Pistoltrix och show, killen har som yrke och lever på att leva land och rike runt och showa sin pistoldragningar.

Duellen vid O.K. Corral är en klassiker, Wyatt Earp och hans bröder var inblandade i en fight i Tombstone. Även om man inte är Västern freak så kanske man känner till namnet Wyatt Earp. Det har gjorts mängder med filmer på just den här duellen i Tombstone.

En västernstad har naturligtvis gott om vapenbutiker. Precis som på den tiden då det begav sig. De sålde faktiskt riktiga vapen. M köpte ett sk ”souvernirvapen”, de kräver ingen licens då de måste laddas med krut och enligt orginal. Det är replikor på orginalvapen som är nytillverkade enligt samma principer som på 1800-talet. Ett samlarvapen kan man säga. Prismässigt är de dyrare än ett ”riktigt” vapen. Vi fick lite problem vid flygningen tillbaka hem igen, men det löste sig rätt enkelt.

Det häftiga med Tombstone och Helldorado Days som ägde rum då, var att allting verkligen är genuint utformat. Det känns som att kastas tillbaka flera hundra år tillbaka i tiden. Svängdörrar på saloonen, servitörerna var festivalen till ära utklädda precis som förr. De pratade också och förde sig på ett ”gammalmodigt” sätt.

Vapen fick inte komma in på saloonen, pistoldueller, slagsmål och uppgörelser skulle göra utomhus.

Ca 15-20 minuters bilkörning bort från Tombstone ligger en annan gammal ”spökstad”, Bisbee, en vilda västernstad som precis som Tombstone hade sina glansdagar på slutet av 1800-talet då dess silver, koppar och guldgruvor drog till sig mängder med människor. Pengarna flödade och när Bisbee hade sin topp hade den lilla stan 47 salooner.

Många av alla dessa guldgrävarstäder, vilda västernstäder med stark gruvindustri dog och blev till övergivna spökstäder som förföll. Bisbee och Tombstone är dock två undantag, som idag har lyckats bevara städerna och locka till sig människor som konstärer och liknande. De är två stora, välkända turiststäder för folk som vill få en känsla för hur det tidigare Amerika såg ut. En fläkt av den historia som formade det här landet.

Bisbee är inte stort men naturligtvis har stan ett eget postkontor. Det är nåt jag inte upphör förvånas över, oavsett hur små hålorna och samhällena är här (av de jag passerat igenom) så kan man ge sig den på att de alla har egna, fina postkontor. Inget hämta posten på ICA-utveckling…

Annonser